Skip to main content

Asociația Comunitățile Viitorului

A fost creată din dorința de a construi un viitor mai bun pentru comunitățile din jurul nostru. Am început cu ideea că tehnologia și inovația pot fi folosite pentru a sprijini dezvoltarea durabilă și prosperă a comunităților și am adăugat în această ecuație valorile de sustenabilitate, educație și implicare activă a comunității.

Suntem dedicați să promovăm abilitățile viitorului și să îi ajutăm pe cei vulnerabili să se dezvolte în această direcție. Bibliotecile publice sunt locul central în proiectele noastre și sunt considerate poarta de intrare în comunitățile noastre. Suntem angajați în activități care să contribuie la regenerarea mediului și promovăm sustenabilitatea în tot ceea ce facem.

Toate aceste valori esențiale sunt cheia brand-ului nostru și ne definesc ca organizație. Asociația Comunitățile Viitorului este o inițiativă deosebit de importantă și suntem mândri să continuăm să lucrăm pentru a ne atinge obiectivele și a ajuta la dezvoltarea comunităților în care intervenim.

Viziunea Asociației Comunitățile Viitorului

Este aceea a unei lumi mai bune în care membrii comunităților folosesc noile tehnologii și metodele inovative de lucru și de organizare pentru a dezvolta comunitățile într-un mod sustenabil, incluziv și responsabil

Noi la ACV credem în:

 • Învățarea permanentă și asumată
 • Libertatea de a-ți decide propriul viitor
 • Promovarea integrității individuale
 • Construirea încrederii în comunități
 • Încurajarea antreprenoriatului și a inovației

Misiunea Comunitățile Viitorului: Fii prezent în viitorul tău!

Misiunea Comunitățile Viitorului: Fii prezent în viitorul tău!

Ce facem

Realizarea de proiecte pentru dezvoltare comunitară

 • Accesarea de granturi, fonduri publice și private
 • Dezvoltarea de programe proprii și în parteneriat cu organizații și autoritățile publice din țară și străinătate

✔️

Organizarea de evenimente și campanii pentru promovarea dezvoltării comunitare sustenabile

 • Cursuri de pregătire, seminarii, conferințe, dezbateri publice și advocacy
 • Realizarea de cercetări și promovarea rapoartelor de cercetare realizate

✔️

Implementarea de soluții tehnologice pentru dezvoltarea comunităților

 • Realizarea de aplicații și platforme online pentru implementarea misiunii organizației

✔️

Sprijinirea companiilor în implementarea campaniilor de CSR

 • Promovarea și implementarea de activități care contribuie la dezvoltarea sustenabilă a comunităților

✔️

Consultanță și consiliere

 • Acordarea de consultanță și consiliere persoanelor și organizațiilor interesate de schimbările sociale, tehnologice și economice din viitor
 • Oferirea de cursuri și consiliere pentru dezvoltarea abilităților tehnice și soft skills

✔️

Echipa

Echipa Asociației Comunitățile Viitorului este formată din profesioniști dedicați și pasionați de dezvoltarea comunității și inovație, care lucrează împreună pentru a crea un impact pozitiv în societate.

Președinte

Claudia Șerbănuță

Claudia Șerbănuță este specialistă în știința informării și dezvoltator comunitar cu experiență internațională în promovarea serviciilor moderne de bibliotecă și a cunoașterii deschise pentru sprijinirea dezvoltării comunitare democratice. Deține un doctorat în Biblioteconomie și Științele Informației de la Universitatea din Illinois, Urbana-Champaign. Între 2014 și 2016, Claudia a îndeplinit funcția de director interimar al Bibliotecii Naționale a României.

În prezent, Claudia este președinte și co-fondator al Asociației Comunitățile Viitorului (ACV), unde susține comunitățile și liderii acestora în abordarea provocărilor emergente și valorificarea oportunităților pentru un impact pozitiv. Echipa ACV se concentrează pe investiții eficiente în procesele de învățare pe tot parcursul vieții, stimularea inovației, promovarea antreprenoriatului social, construirea de spații incluzive, încurajarea implicării civice, asigurarea serviciilor publice echitabile și pledoaria pentru utilizarea responsabilă a noilor tehnologii.

Claudia contribuie în paralel la cercetare în cadrul proiectului EcoJust la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și în proiecte alături de Institutul de Cercetare Făgăraș. Implicarea sa dinamică se extinde prin calitatea de membru activ al Grupului Wikimedians of Romania and Moldova User Group și al echipei de coordonatori pentru EduCaB Romania. În 2021, a fost recunoscută drept un agent de schimb în Movers & Shakers al Library Journal, iar în 2023 a fost Marshall Memorial Fellow în cadrul German Marshall Fund.

Manager de proiect

Coca Alecse

Coca Alcse este un specialist financiar și project manager cu o vastă experiență în managementul de proiect. A dobândit cunoștințe solide în domeniul financiar, obținând un Masterat în Audit și Management Contabil la Academia de Studii Economice, după absolvirea Facultății de Contabilitate și Informatică de Gestiune.

Începând din mai 2013, Coca a gestionat cu succes un portofoliu format din 10 societăți comerciale și ONG-uri, oferind expertiză financiar-contabilă de înaltă calitate. Colaborând strâns cu experți, a realizat vizite de monitorizare la societăți finanțate prin programele Start Up Plus și Diaspora Start Up. A verificat existența mijloacelor fixe și a obiectelor de inventar, asigurându-se că obiectivele proiectelor sunt îndeplinite.

Coca este certificată ca Expert Contabil din 2010, atestându-i competența în domeniul contabilității și conferindu-i autoritate în furnizarea de servicii financiar-contabile de încredere. Cu un parcurs profesional solid și expertiză vastă, Coca Alcse rămâne un profesionist respectat în domeniul său.

Director Executiv

Mihai Baciu

Mihai este trainer și consultant de dezvoltare cu o experiență de peste 20 de ani.

Călătoria lui în lumea educației non-formale a început prin voluntariat în cadrul unui ONG, unde a oferit cursuri de Educație Sexuală în liceele din București. Această experiență l-a sensibilizat la puterea informației oferite la momentul potrivit, demonstrând impactul pe care îl poate avea asupra unor tineri aparent atotcunoscători și dezinteresați.

De-a lungul anilor, Mihai și-a îmbogățit experiența prin participarea la numeroase cursuri internaționale, dezvoltând principii esențiale pentru construirea și livrarea cursurilor sale. Experiența sa a fost consolidată prin managementul unui proiect național în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne, unde a învățat importanța analizei de nevoi și adaptarea conținutului de învățare la specificul participanților.

În 2006, a făcut tranziția spre mediul de business, colaborând cu o firmă specializată în team-building pentru companii românești. A avut oportunitatea de a organiza evenimente pentru organizații din diverse domenii, precum telecomunicații, banking, auto, consultanță, farmaceutic și FMCG. A urmat apoi cursuri soft skills în colaborare cu o companie de renume din piața de training din România, unde în prezent este Business Partner.

Dilema sa legată de influența unui curs reușit asupra rezultatelor unei companii l-a condus în anul 2009 să activeze ca trainer intern într-o organizație din domeniul farmaceutic, timp de 5 ani. În 2014, s-a întors în piața deschisă de learning & development, contribuind de atunci la generarea experiențelor de învățare pentru orice organizație ce își dorește angajați și echipe performante.

Director programe

Robert Pelin

Cu o experiență de 10 ani în colaborarea cu organizații neguvernamentale, se definește ca un profesionist cu abilități solide în gestionarea proiectelor din perspectiva managementului de proiect. În această perioadă, a navigat cu succes prin diverse provocări și a adus contribuții semnificative la proiecte cu impact social durabil.

Pasiunea sa pentru tehnologie și inovație reprezintă fundamentul care a ghidat întreaga sa carieră. Propune să integreze această pasiune în fiecare aspect al activității sale, aducând valoare adițională proiectelor și inițiativelor. Consideră că tehnologia este un catalizator puternic pentru progres și pentru îmbunătățirea eficienței în sectorul ONG-urilor.

În prezent, se dedică cu entuziasm domeniului responsabilității social corporative, unde viziunea sa asupra tehnologiei și inovației se împletește cu responsabilitatea față de comunitate și mediu. Cu fiecare proiect, își propune să creeze soluții sustenabile și să contribuie la dezvoltarea durabilă.

Board member
Advisor

Ovidiu Ana

Ovidiu Ana, membru fondator și Advisor în cadrul Asociației Comunitățile Viitorului, deține în prezent funcția de Director Executiv la Fundația Orange și este membru în Consiliul Director al Fundației Valea Bistriței.

Cu o vastă experiență în domeniul educației și managementului, Ovidiu a coordonat o serie de proiecte și programe care au generat transformări semnificative în comunitățile implicate. Orientat către schimbare sistemică, își propune să dezvolte programe sustenabile, cu un impact pozitiv în societate, îmbunătățind viața celor implicați prin intermediul educației și tehnologiei.

Este un lider cu viziune, determinat să aducă o contribuție semnificativă în domeniul educației și dezvoltării personale.